Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nume: Greennet/Green Net/Farmexim (Bucuresti)
Adresă Web: http://www.greennet.ro/
E-mail: office@greennet.ro
Telefon: +40 21 308 26 58;
Fax: +40 21 308 26 59
Adresă oraș: Str. Ing. George Constantinescu nr 2, București, sector 2, cod poștal 020339
Se ajunge cu metrou stație Pipera, tramvaie 16, 36.

Sesizarea nr 1:

Green Net facea parte din acelasi grup cu Farmexim, dar s-a separat ca obiect de activitate. Insa, ambele sunt guvernate de aceeasi politica (de angajare) a marii companii sub care sunt conduse.

Acum ca am clarificat jocul de imagini, sa trecem la ce ne intereseaza: angajarile, conditii, bonusuri, obligatii, etc.

Angajari/Concedieri:

– toti candidatii sunt frecati la cap si pe drumuri mult timp in ceea ce priveste angajarea. Sunt efectuate multe interviuri, iar cele din cadrul Human Resources au multe intrebari fara logică și umilitoare gen “de ce vrei sa te angajezi aici?” desi reiese din experienta anterioara de ce, ori “ce salariu te astepti sa primesti?” iar daca alegi un salariu mare, esti exclus, criteriul de alegere facandu-se nu pe experienta, nu pe competente, ci pe cel care cere cel mai putin si ofera cel mai mult, nu foarte departe de definitia sclavagismului.

– in alte interviuri programate esti supus ideilor si principiilor celor care te intervieveaza, tu fiind supus umilintei de a cadea de acord cu ideile lor, altfel “dai rau”, ori in cel mai bun caz sa taci din gura daca ai curaj.

– in tot acest orar al interviurilor pana la alegerea candidatului ideal, ai parte de interviuri care dureaza pana la 2 ore… de asteptare. Interviurile cu managerii sunt oprite datorita lipsei lor de timp. Iar daca nu va vine sa credeti, cele mai neserioase si umilitoare intrebari chiar de la ei vin. Se aseamana in genul celor de mai sus…

– in nici un caz nu vor angaja persoane din provincie, decat cele din Bucuresti, sub pretextul ca “vei fi o persoana stresata de ideea banilor sub presiunea chiriei si a altor cheltuieli”. Vor urma intrebari personale despre familie, locuinta, viata personala (!) pt a filtra candidatii in alegerea celui care ofera cel mai mult dar cere cel mai putin.

– in fine, trecand la concedieri sau renuntari, esti pus tot printr-o plimbare mare prin multe cladiri si departamente neintalnite si neauzite pt a aduna semnaturi care garanteaza respectarea unor conditii prevazute in contract.

– trecand in “biznis”, consideram ca te-au ales. Te vor programa la un alt interviu, desi nu-ti spun cati se bat pe acelasi post in faza finala, si iti baga o oferta sub nas si te intreaba batjocoritor “daca accepti sau nu” si, dupa cum ati ghicit, daca zici “nu”, vei fi exclus, deci va trebui sa accepti fie ca iti place fie ca nu.

– dupa ce bateti palma, ti se face o programare la un centru medical pe cheltuiala lor. Abia dupa primirea fisei medicale are loc angajarea practica. Ti se face instructaj despre protectia muncii, si te aruna la birou.

Program:

– programul este de 9 ore: 8 ore munca, 1 ora pauza, dar aceasta ora de pauza “este platita!”. La fel auzim de la Human Resources si de sambete si duminici! Ca sunt platite si ele!!! Este extraordinar ce iese din capul lor! Este o minciuna totala! Nu sunt platite, iar ora de pauza se transforma continuu in ora de munca! Neplatita! Si esti o persoana angajata fortata sa iti iei pauza de masa atunci cand toti și-o iau! Daca nu ai luat pauza cu ei si o iei mai incolo sau inainte “esti in afara programului”! Este incredibil!

– in zilele de sarbatori, desi scrie in contract ca sunt sarbatori legal libere, nu este deloc asa. Unii au liber, altii nu au. Si ti se baga pe gat “ca ti se va plati acea zi”.

– de obicei, postul tau consta in vreo 3 posturi diferite, dar salariul este ca de unul singur. Trebuie sa faci o munca enorm de mare, de complexa, din sfere total diferite. Dupa cum am spus, acea ora libera nu este ora libera. Stresul este maxim, bataia de joc este colosala.

Contract:

– contractul poate fi atacat in instanta din start si vei castiga pt ca sunt multe clauze care se bat cap in cap. Orice om poate observa asta.

– foarte grav este ca ti se impune o clauza de confidentialitate pe 2 sau mai multi ani, cu conditia de a despagubi firma cu suma de zeci de mii de euro pt pagube informationale (zeci mii euro!). Dar in schimb ei nu-ti ofera nici o asigurare!

– esti obligat in contract sa respecti bunele maniere intre superiori si colegi. Nu va grabiti! Mai exact si practic se refera la o “cultura” organizationala (mai bine spus tiranie si umilinta) de a saluta pe cei care conduc compania, adica cele 2 persoane. Doar 2 sunt. Daca treci pe langa ele fara sa le saluti, vei fi penalizat.

Birourile:

– sunt prafuite pt ca nimeni nu le sterge dar nici instrumente de curatare nu iti pune la dispozitie. Totul consta in angajati, daca vor sa aiba curatenie pe birou sau nu.

– tastaturi infecte si vechi cu butoane cat blocul, stricate si mousi defecti.

– sali de obicei medii si mari in care esti supus la certurile pe aer conditionat.

Colegii:

– multi injura. La secunda. Altii se plictisesc sa te mai ajute in vreo problema cu grad ridicat de responsabilitate.

– foarte grav: esti obligat (in contract de asemenea) sa saluti pe toata lumea, fie ca-i cunosti, fie ca nu, ceea ce duce la o scarbire totala, plictiseala, stres si umilire.

– se fac glume cu tenta sexuala, se fac glume pe competentele sau pe incompetentele altora.

– colegii sunt alienati de asemenea conditii. punct.

 

Conditii:

– depinde in ce cladire nimeresti. Oamenii se cearta pe aer conditionat, altii asculta muzica si posturi de radio tembele si alienatoare, altii barfesc, altii injura, altii scot sunete de animale (!!), altii isi barfesc familia. Dupa o zi de lucru intr-un astfel de mediu, iesi ca de la nebuni.

– foarte umilitor si periculos este cand superiorul vine si isi barfeste familia iar tu trebuie sa ramai pe pozitie si sa aperi bunele moravuri, sa nu il incurajezi si sa nu decazi in mocirla lui dar pe de alta parte sa lupti si pt locul de munca. Cum? Tacand! Prefacandu-te ca ai treaba. Niciodata sa nu zici “Da” sau “mda”sau “aha” pt ca-i sustii cauza, si il incurajezi. Lupta!

– o persoana de sex feminin si-a stricat ochii la birou si a avut nevoie de ochelari dar firma a evitat (bineinteles, prin clauzele din contract) aceasta despagubire desi in protectia muncii este prevazuta aceasta despagubire.

– aparatele de apa au filtrele imbacsite. Risti sa agravezi o boala de gat ori, de ce nu, dupa mult timp sa capeti vreuna.

– sa nu uitam o problema foarte foarte grava: cea care conduce intreaga companie, o femeie tanara, are 2 caini liberi prin cladiri. Unul este foarte agresiv, mai ales are zile cand agreseaza pe toti si zile cand agreseaza pe altii. Intra in toate birourile si se bat intre ei, cauta mancare prin cosurile de gunoi, isi lasa balele pe haine, lucruri personale, si put mai rau ca o mortaciune. Daca esti o persoana slaba de inima, nu poti lucra acolo.

 

Impuneri ilegale:

– unele departamente au pontare electronica. Se lucreaza la introducerea pontarii electronice la toate departamentele. Pontare = inregistrarea timpului de munca prin condici semnate sau electronice. Voi insista mai mult pe aceasta nesimtire. La inceput au fost condicile semnate de toti. Cand soseai si plecai, iti treceai ora si semnatura in dreptul numelui tau dintr-un catalog.

In contract se mentioneaza ca are loc pontare scrisa sau electronica. Dar la cea electronica nu se specifica sub ce mod se va realiza. Iar daca tu nu ii actionezi in judecata, te vor supune la conditiile lor, deoarece “ai semnat contractul”.

De aceea, tu crezi ca pontarea electronica se va face sub forma unor cartele care vor fi trecute prin dreptul unor senzori la sosire si plecare. Deloc! Ei vor pontare electronica prin amprenta digitala. Si mai mult de atat! Ei vor, mana in mana cu ora aceea de pauza de masa, atunci cand sunt toti obligati sa o ia in grup, sa pontezi si atunci. Adica 4 pontari in total: cand vii si pleci de la servici, si atunci cand pleci si te intorci de la masa. Se face sir lung de oameni, ca puscariasii, sa puna degetul pe un dispozitiv spre bucuria unei fetite “uite, imi apare in baza de date ha ha ha”. Cat de penibil!

La varianta pontarii electronice prin card/cartela (care nu presupune folosirea amprentei tale nici macar la crearea ei) ti se va raspunde ca “acea cartela poate fi folosita de oricine in locul tau”, sustinand avantajele amprentarii: se renunta la camerele de filmat din cladiri si din afara (!), se face o inregistrare mai buna a timpului de munca. Adica, ce sa inteleleg din ultima parte? Ca daca ma vede ca nu mi-am luat pauza de masa cuvenita prin lege, imi plateste ora aia? Care si asa trebuie sa mi-o plateasca de fiecare data cand mi-o fura? Nu. Ti se va raspunde sec “ora aia e dreptul tau, trebuia sa spui”. Iar noi stim cu totii ce se intampla daca faci asta. A doua sau a treia zi esti dat afara.

De asemenea, dupa cum am mentionat, toti sunt obligati sa semneze un contract de confidentialitate prin care te obligi sa despagubesti firma cu zeci de mii de euro, dar ei nu iti asigura datele tale personale mai ales amprentarea. Acea amprenta primeste un cod unic al fiecarei persoane din Romania. Cu ele se creeaza o baza de date care poate fi vanduta pe bani multi intre companii si serviciile secrete ale statului roman si alte state internationale, care nu au cum, si nu au nici pretextul, de a chema pe oamenii unui oras sau tara la o amprentare fortata. Atunci o folosesc prin intermediul legislatiei abuzive prin cadrul companiilor. Bani multi la mijloc. Daca ei iti cer despagubiri de zeci de mii de euro pt informatii, tu ce asigurare esti indreptatit sa primesti de la ei avand in vedere ca amprentele tale nu au fost niciodata date: nici politie, nici sanatate ori armata in alte cazuri, ori nicaieri.

Dar sa vedem si avantaje:

– au o cantina intr-o alta cladire din incinta, cu preturi sub preturile pietei. Meniu fix, redus la 2-3 feluri pe zi. Poti lua si pe datorie pana la salariu.

– salariul se da in 2 transe, la 2 saptamani, ori o singura transa pe card bancar la BRD.

– salariul il poti ridica cu 2-3 zile inainte de data ridicarii.

Concluzii:

– daca iti place un mediu placut in aparenta, dar periculos (caini murdari, periculosi; dozatoare de apa cu bacterii), daca esti tipul de om care traieste o viata aventuroasa si stupida (contract de munca care te subjuga, conditii umilitoare, despagubiri de zeci de mii de euro), daca esti o persoana care se vinde usor (amprentare, 9 ore munca pe zi, lucru in sarbatori, 3 joburi intr-unul), daca nu ai nimic de pierdut in viata, totusi iti mai poti pierde si acea viata. Cum? Alege un job la green net!

Sesizarea nr 2:

METOCLOPRAMID = solutie orala impotriva varsaturilor…ca sa va dati seama de unde vine id-ul meu. Nici cu medicamentul mentionat nu-mi trece senzația de voma numita GREEN NET (ex GREEN NET).

Sunt atat de multe de spus incat nici nu stiu cu ce sa incep… Îi dau dreptate 100% și credeti-mă cu mana pe inima ca nu este ironica si nu exagereaza cu nimic.

Avand in vedere ca suntem oameni sau cel putin avem pretentia sa ne comportam ca atare, asteptam acelasi lucru si din partea managerilor nostrii dar am constatat ca lipseste cu desavarsire (omenia)….ca sa inteleaga tot omul de rand despre ce este vorba o sa va explic.

O angajată GREEN NET (reprezentant medical) însarcinată, a primit avertisment ca pleca de acasa la ora 09.00 si că nu era prezentă la policlinică la 08.30… ca sa va dati seama ce procupari importante au managerii noștrii, sa urmareasca gps-ul in loc sa conceapă strategii de vânzări și de promovare… mai ales ca directoarea generala este femeie, este mama si ar fi trebuit sa aiba o doza de omenie stiind ca fata era insarcinata. Ca sa nu va mai spun ca fata, umblând prin policlinici, s-a îmbolnăvit de pojar si a pierdut sarcina. Asta este o picatura din amarul numit Green Net… Continuăm.

Lipsa de respect si dispretul fata de angajati ia naștere incepand de la doamna director care este inconjurata de 2-3 persoane loiale pana in maduva oaselor cu care daca intrii in conflict, nu ai nici o sansa pana nu esti dată afară sau iti vor face zile fripte si pleci singur.

PROFESIONALISMUL este 0 (zero), dau exemple.

– In plin sezon fie ca era vara sau iarna aveam rupturi de stoc la produsele de sezon… sa promovez produse la medici si noi sa nu le avem pe stoc, si asta nu s-a intamplat 1 data sau de 2 ori, s-a intamplat in mod frecvent. Marketing-ul (achizitii) are alte preocupari, evenimente la Beautiq.

– Masinile noastre niste Matiz-uri obosite de 10 ani frecvent in service, fara frane, fara cauciucuri, fara aer conditionat (avea dar nu functiona)… mai nou am auzit ca directorul de vanzari si directoarea i-au reprosat unei fete ca a tinut masina pana in ultimul moment pana s-a stricat… i-a spus ca poate sa mearga si cu metroul… NESIMTIRE CRASĂ… discutia avand loc in biroul mare de fata cu toata lumea… nu este nici un secret sau vreo inventie. Cu riscul de a ma repeta LIPSA DE OMENIE LIPSESTE CU DESAVARSIRE.

Oameni buni, credeti-mă pe cuvânt că managerii nu au nici o treaba cu functiile pe care le ocupa.

Directorul de vanzari parea un baiat de treaba pana sa faca faza cu colega noastra care a pierdut sarcina. Un manager adevarat trebuie sa aiba grija de subordonatii lui, sa le castige respectul, sa se impuna prin respect… el nu are respect din partea nimanui, baietii de la vanzari il asculta ca sunt obligati de functia lui, functie care ii permite sa te dea afara cum a facut cu un coleg de-al nostru care a avut curajul sa-si spuna parerea. Daca ai curajul sa vb si sa-ti spui parerea o ia personal si incepe vanatoarea sa-ti arate ca el este seful. (FRUSTRARE).

Oameni buni care mai sunteti din garda veche si cu care ma bucur ca am fost colega nu va mai complaceti in MEDIOCRITATE si luati-va inima-n dinti si plecati la alte firme, nu va descurajati, credeti-ma ca daca aveti putin curaj si sunteti dispusi sa faceti o schimbare o sa dati de oameni COMPETENTI cu care merita sa lucrati, in firme serioase care-si respecta angajatii mai mult decat GREN NET-ul. Eu nu va spun ca este raiul pe pamant in alta parte dar mai bine ca aici este oricum. Cred ca este usor sa vb din pozitia mea, va cred ca aveti familii si rate pe la banci si nu indrazniti sa plecati dar cu pregatirea voastra cu experienta cu seriozitatea o sa reusiti.

Sunt sigura ca am scapat din vedere o gramada de lucruri dar mai intervin pe parcurs.

Ca sa fiu cinstita am si 2 lucruri bune despre Green Net.

1. Salariul intra pe card si cu 2-3 zile inainte de data (10 si 25 ale lunii)

2. Pe pozitia de reprez. medical te angajeaza si fara experienta.